پاتوق جدید لژیونر های ایرانی

عملکرد مطلوب علی دایی ، خداداد عزیزی و کریم باقری در فصل 98 - 99 بوندس لیگا و در ادامه بازیهای قابل قبول ملی پوشان ایران در جام جهانی فرانسه موجب شد آلمان به پاتوق اصلی لژیونرهای ایرانی تبدیل شود.
پس از جام جهانی پای بسیاری از ستاره های ایرانی به دسته اول و دوم باشگاه های آلمان باز شد؛ اما بیشتر آنها نتوانستند بخوبی راه دایی و اسلاف خود را ادامه دهند و با ناکامی به وطن بازگشتند. در این میان تنها مهدوی کیا و هاشمیان موفق شدند به حضور موفق خود ادامه دهند. غیبت ایران در جام جهانی 2002 و ظهور نکردن ستاره های بین المللی در سه ، چهار سال گذشته روند حضور ملی پوشان ایران در سطح اول فوتبال اروپا را با کندی روبه رو کرد، با این حال باز هم آلمان مشتری اول ستاره های ایران بود. علی کریمی پس از 4 سال پادشاهی در فوتبال امارات روانه اروپا شد و از غول فوتبال آلمانی ، سر درآورد.
کایزرسلاترن و هرتابرلین برای استخدام جواد نکونام پافشاری می کردند اما یکباره این فرآیند دچار تغییراتی غیرمنتظره و شگفت انگیز شد. معلوم بود که جواد نکونام ، هافبک توانمند تیم ملی ایران ، پس از جام جهانی 2006 در اروپا توپ خواهد زد و همه منتظر امضای قرارداد این بازیکن با هرتا بودند و کسی به این مساله شک نداشت اما ناگهان خبر رسید که نکونام با اوساسونای اسپانیا قرارداد بسته است. این خبر همه را غافلگیر کرد.
پیوستن نکونام به تیم چهارم اسپانیا که جواز حضور در مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا را هم کسب کرده بود، موفقیتی بزرگ برای ایران محسوب می شد. جواد با این قرارداد به عنوان اولین ایرانی راهی لیگ اسپانیا شد و چند هفته بعد دیگر هافبک میانی ایران در جام جهانی نیز پای یک قرارداد قابل توجه را امضا کرد. آندرانیک تیموریان یکی از بهترین های ایران در جام جهانی بود و همان بازیهای خوب باعث شد که او به تیم لیگ برتری بولتون بپیوندد. این دو انتقال با سنت همیشگی فوتبال ایران در تضاد بود. در این سالها همواره هافبک ها و مهاجمان تراز اول ایران به سمت بوندس لیگا روانه می شدند، اما «آندو» و جواد سنت شکنی بزرگی کردند. در همان روزها خیلی ها نسبت به آینده این دو بویژه آندو با تردید نگاه می کردند ولی آنها بخوبی سرنوشت را به سود خود تغییر دادند.

پیروزی بزرگ
کریم باقری اولین ایرانی لیگ برتر بود که به دلایل متعددی نتوانست در چارلتون خوب ظاهر شود و با 13 دقیقه بازی در لیگ برتر، جزیره را ترک کرد. در ابتدا تصور می شد که با و جود هافبک هایی چون اسپید، نولان ، کمپو و جیانوکوپو لوس ، چنین سرنوشتی به سراغ آندو هم خواهد آمد. نیم فصل اول لیگ برتر هم چندان امیدوارکننده نبود و تنها در بازیهای نه چندان بااهمیت جام اتحادیه جام حذفی به تیموریان بازی می رسید اما او از همین فرصت هم بخوبی استفاده کرد و با زدن 2 گل در جام حذفی مقابل دانکستر خود را به سام آلردایس تحمیل کرد.
پس از آن بود که حضور این هافبک ایرانی در بازیهای بولتون در لیگ برتر بیشتر و بیشتر شد و حتی او با زدن 2 گل مقابل ویگان نام خود را به عنوان اولین گلزن ایرانی لیگ برتر در تاریخ ثبت کرد. آندو با بازیهای خوب خود نام خود را در جزیره سرزبان ها انداخت و آینده خود را تضمین کرد.
در اسپانیا هم نکونام از همان ابتدا بخوبی میخ خود را محکم کرد و پس از یکی ، دو ماه به هافبک ثابت اوساسونا و یکی از ارکان اصلی این تیم تبدیل شد.
نمایش نکونام آنقدر دلپذیر بود که رئیس باشگاه اوساسونا مدعی شد این بازیکن ایرانی ، توانایی بازی در رئال و بارسلونا را هم دارد. به هر ترتیب درخشش یک ایرانی در فوتبال انگلیس و اسپانیا اتفاق جدیدی بود که تیموریان و نکونام به نام خود ثبت کردند و با توجه به حضور چند ایرانی در آلمان و رحمان رضایی در ایتالیا در هر 4 لیگ معتبر اروپا اثری از فوتبال ایران دیده شد.

راه باز کردن به اسپانیا و انگلیس
با درخشش آندو و جواد می توان امیدوار بود که از این به بعد دیگر آلمان مقصد اصلی بازیکنان ایرانی نباشد و پای آنها به کشورهای دیگری نیز باز شود. به طور مسلم سال آینده نیز ایران در هر 4 لیگ معتبر اروپایی نماینده دارد. بوندس لیگا که در این سالها هرگز خالی از لژیونر ایرانی نشده است.
رحمان هم انس و الفتی جاودانه با ایتالیا پیدا کرده و جایگاه آندو و جواد نیز کاملا مستحکم به نظر می رسد. قرارداد نکونام با اوساسونا 3 ساله است و او اگر به تیمی بهتر راه پیدا نکند، دست کم در همین تیم حالا حالاها ماندنی است و می تواند به حضور تاثیرگذار خود در لالیگا ادامه دهد.


اولین ایرانی ها در لیگ های معتبر اروپایی

اولین ایرانی بوندس لیگا: علی دایی (98-1997)
اولین گلزن ایرانی بوندس لیگا: علی دایی (98-1997)
اولین ایرانی سری A: علی سامره (2002-2001)
اولین گلزن ایرانی سری A: رحمان رضایی (2002-2001)
اولین ایرانی لیگ برتر جزیره: کریم باقری (2001-2000)
اولین گلزن ایرانی لیگ برتر جزیره: آندرانیک تیموریان (2007-2006)
اولین ایرانی لالیگا: جواد نکونام (2007-2006)
اولین گلزن ایرانی لالیگا: جواد نکونام (2007-2006)

آندو نیز سال آینده در بولتون باقی خواهد ماند و با توجه به عملکرد خوبش در این فصل و این که به احتمال فراوان در سال آینده کمپو و اسپید در بولتون نخواهند ماند، فرصت بیشتری برای هنرنمایی پیدا خواهد کرد. همین مساله می تواند بستر مناسبی برای حضور ایرانی های بیشتری در اسپانیا و انگلیس فراهم سازد. طبیعی است که عملکرد جواد و آندو موجب خواهد شد تیمهای انگلیسی و اسپانیایی تمایل بیشتری برای خرید بازیکن از ایران داشته باشند. حداقل همین 2 تیم بولتون و اوساسونا که از خرید بازیکن ایرانی بد ندیده اند، بدشان نمی آید به این روند ادامه دهند. در همین ماهها بارها خبر تمایل اوساسونا برای استخدام بازیکن ایرانی را شنیده ایم و اگرچند هفته بعد، خبر انتقال یک ایرانی دیگر به این تیم را شنیدید، تعجب نکنید اما نکته اصلی اینجاست که آیا در حال حاضر فوتبال بازیکنی در حد و اندازه لیگ اسپانیا و انگلیس دارد؟ بازی در انگلیس ، آمادگی بدنی بالایی می طلبد و کار هر کسی نیست.
جام ملتهای 2007 ، فرصت مناسبی برای ملی پوشان ایرانی است که تیمهای اروپایی را برای به خدمت گرفتن خود متقاعد کنند. از طرفی ، بازیکنانی چون مهدوی کیا و کریمی هم می توانند پس از چند سال حضور در آلمان راهی اسپانیا یا کشور دیگری می شوند. کما این که اوساسونا برای خرید کریمی ابراز تمایل کرده و مدیر برنامه های مهدوی کیا از پیشنهادهای غیرآلمانی بازیکن خبر داده است.
مسلما فوتبال اسپانیا و انگلیس از این به بعد، به طور جدی تری به فوتبال ایران نگاه می کنند و بقیه اش به خود بازیکنان ایرانی بستگی دارد که بتوانند مثل آندو و جواد از فرصت خود استفاده کنند. اگر دیدید در فصل آینده به جای آلمان ، کشور دیگری پاتوق اصلی لژیونرهای ایرانی بود، تعجب نکنید